EN

Marie-Stella-Maris’ duurzame fles

Lokaal gebotteld mineraalwater zo duurzaam mogelijk verpakt.
Project : Materiaal en verpakkingsadvies.
Voor : Marie-Stella-Maris
Rol : Sustainable design consultant
Marie Stella Maris flessen van 50% recycled PET
Marie Stella Maris flessen van 50% recycled PET

Marie Stella Maris Water (MSMW) zorgt ervoor dat je lekker schoon mineraalwater kunt drinken √©n dat mensen duizenden kilometers verderop ook toegang krijgen tot veilig schoon drinkwater. MSMW doet dit door samen met Aqua for All drinkwater projecten te realiseren  in Uganda en Tanzania.

Design for Good adviseerde als sparringspartner in het verpakkingstraject en dan met name de materiaalkeuze. Welke materialen zijn al goed gerecyled verkrijgbaar, wat betekent het als we met gerecyclede content gaan werken en wat zijn de toekomstperspectieven van bio-based kunststoffen? Dit proces gaat natuurlijk gewoon door omdat MSMW graag gebruik wil maken van de duurzaamste oplossing die commercieel en technisch haalbaar is.

Op dit moment is gekozen voor kunststof PET flessen die voor 50% bestaan uit recycled PET. De fabrikant staat garant voor de zuiverheid van het materiaal en de voedselveiligheid. De recyclede kunststof wordt eerst grondig gereinigd en gezuiverd, waardoor dit voormalig afval volledig schoon toepasbaar is, soms zelfs schoner dan toen het voor de eerste keer gebruikt werd.

Met het oog op de toekomst.

In de toekomst verwacht men het percentage recyclaat te kunnen verhogen. Op dit moment zou dit echter nog kunnen leiden tot een onstabiele toevoer van materiaal. De literflessen draaien in Nederland mee in het statiegeld traject,  waarvoor geldt dat 95% van de flessen wordt gerecycled. Deze materiaalstroom is zo goed beheerst dat dit betekent dat zelfs al bij 50% rPET deze flessen de afvalberg doen slinken. Dankzij de inzet van onder meer Plastic Heroes is het nu ook in steeds meer gemeenten mogelijk om de kleinere  flessen (0,5 L) te recyclen. Een ontwikkeling die we natuurlijk van harte toejuichen.  Over een paar jaar helemaal geen nieuwe aardolie meer nodig? Als het aan ons ligt niet inderdaad!

Werkzaamheden: design consultancy