EN

Hoe maak je kwasten schoon? Met een Clean and Go!

De milieuvriendelijke methode om verfkwasten schoon te maken en te bewaren.
Project : Ontwikkelen van een systeem om snel kwasten schoon te maken en te bewaren.
Voor : Hildering Innovations‘ merk Go!Paint
Rol : Innovation Manager, Industrial Designer
Flexing the brush firmly over the grid of the sieve deeply cleans the bristle.

Doelstelling

De professionele schilder een systeem te bieden waarmee snel alle soorten verfkwasten schoongemaakt en gedurende enkele dagen of zelfs langer opgeslagen kunnen worden.

Seperate products of the Clean and Go SystemSysteem

Het systeem bestaat uit een metalen strijkvaatje (1), een filterzak (2) een verbindingsring (3) een kunststof inzetvaatje (4) dat wordt gebruikt als deksel, een zeef  (5) en twee kwastenclips (6).

Hoe werkt het?

Als de filterzak met daarin de zeef in het metalen strijkvaatje geplaatst is kan de ring daarop geklikt worden en het systeem kan gevuld worden met ongeveer een liter water of terpentine, afhankelijk van het type verf dat gebruikt is. Elk type verfkwast kan eenvoudig gereinigd worden door de kwast stevig heen en weer te bewegen over de zeef, gedurende zo’n 20 seconden. Verfdeeltjes vallen door de zeef heen en bezinken op de bodem van de filterzak. De schilder kan de schoongemaakte kwasten gewoon op de zeef laten staan. De haren zullen niet  krom gaan staan omdat ze zichzelf vastzetten in de zeef. De kwasten kunnen ook in de kwastenclips gehangen worden, precies zo hoog dat de kwastharen nog geheel in de vloeistof hangen. Zo blijven de kwastharen in perfecte conditie. De ring heeft een speciaal afgeronde rand om de kwastharen erlangs af te strijken zonder ze te beschadigen. Als alle kwasten gereinigd zijn wordt het inzetvaatje bovenop de ring geplaatst en vastgeklikt. Zo kunnen de kwasten dagen of langer weggezet worden, afhankelijk van de gebruikte verf en gekozen schoonmaakmiddel (water of terpentine).  Bij normaal gebruik zal de ruimte onder de zeef na weken tot enkele maanden geheel opgevuld zijn met verfdeeltjes, de filterzak kan dan omhoog gehaald worden en na uitlekken weggegooid worden volgens de lokale voorschriften. Nadat een navulling (nieuwe filterzak met zeef) geplaatst is kan weer doorgewerkt worden met hetzelfde systeem.

Deze video laat zien hoe kwasten te reinigen in een Clean and Go system.

Goed

Verfkwasten reinigen is een tijdrovende klus. Daarom gooien schilders kwasten dikwijls weg als ze klaar zijn met de klus. Toen we onderzochten welke manieren men gebruikte om kwasten te reinigen kwamen we er ook achter dat veel schilders (zowel pro als consument) hun watergebaseerde verfkwasten schoonmaken onder de kraan. Hoewel weinigen dit lijken te weten is het absoluut niet goed voor het milieu als kwasten die zijn gebruikt met watergebaseerde verven worden uitgespoeld onder de kraan.

We spraken hierover met Ron van der Oost, toxicoloog van Waternet en hij zei het volgende: “Om de kwaliteit van ons oppervlakte water te beschermen is het altijd beter om te voorkomen dat chemicaliën in het rioolsysteem terecht komen. Wanneer chemicaliën die veel voorkomen in watergedragen verven in hoge concentraties in het water terecht komen, kunnen deze negatieve effecten hebben op de water ecologie en de behandeling van het rioolwater. Bisfenol A bijvoorbeeld heeft de reputatie hormoonverstorende effecten te hebben. Van veel additieven, zoals glycollen en glycoacetaten is bekend dat deze toxisch zijn voor waterdieren. Anti-schimmel biocides kunnen toxisch zijn voor de micro-organismen die gebruikt worden in waterzuiverings installaties” Volop reden dus om kwasten op een verantwoorde manier schoon te maken waarbij slechts 1 liter water of terpentine vervuild, maar eerst nog gezeefd en gefilterd, gedurende wekenlang gebruik.

Met een prijs die lager ligt dan die van een goede verfkwast, zal dit systeem de professionele schilders een klein fortuin en de planeet onnodige schade besparen.

Sinds de introductie wordt Clean and Go door professionele schilders uit heel Europa succesvol gebruikt. 

Samenvatting

Clean and Go bespaart tijd, verfkwasten en het milieu.

Meer informatie en bestellen

Als je meer wilt weten over Clean and Go kijk dan hier, ook kun je me een email sturen via de contact pagina.

Werkzaamheden: product ontwikkeling