EN

Duurzame Coca-Cola drinkbeker propositie

Een onderzoek naar de mogelijkheden voor de situatie in de Amsterdam ArenA.
Project : Duurzame Coca-Cola drinkbeker propositie
Voor : Coca-Cola Enterprises Nederland B.V.
Met : Van Gansewinkel
Rol : Senior Design Consultant
Bij : Reggs
Gebruikte drinkbekers van Coca-Cola, samengeperst voor verwerking.
Detail van een foto van Maarten Smook, Van Gansewinkel. Deze gebruikte drinkbekers worden samengeperst en gebundeld, klaar voor verdere verwerking.

Doelstellingen

Onderzoeken van de mogelijkheden om beter gebruik te maken van weggegooide Coca-Cola bekers in relatief afgeperkte omgevingen zoals het stadion Amsterdam ArenA. In de studie worden alternatieve materialen, afvalmanagement en recycling en hergebruik mogelijkheden meegenomen.

Sustainable solutions for Coca-Cola drinking cup

Goed

Samen met Van Gansewinkel, de bekende afvalverwerker die zich in een boeiende transitie naar grondstofleverancier bevindt, hebben we de specifieke situatie van het gebruik van wegwerpbekers in de Amsterdam ArenA geanalyseerd. Omdat Van Gansewinkel al een grondig onderzoek had uitgevoerd naar alle afvalstromen in de ArenA, konden we zelf de focus leggen op de afvalstroom van gebruikte bekers en ons daarbij baseren op harde onderzoeksdata.

We zetten routes uit voor het verbeteren van de beker zelf ten behoeve van de mogelijkheden tot recycling (het is minder complex om afval te scheiden in een stadion vanwege de beperkte variatie aan materialen), routes om energie terug te winnen uit de afvalstroom en zelfs de mogelijkheid om door middel van bio-vergisting de bekersom te zetten in biobrandstoffen zoals Butanol. De drie meest realistische scenario’s werden in de eindpresentatie uiteen gezet.

Materiaalstromen kaart van Coca-Cola drinking cups in Amsterdam ArenA
Eén van de pagina’s van de eindpresentatie. Het toont de materiaalstromen van de drinkbekers van Coca-Cola in relatie tot de Amsterdam ArenA. 

Gebruikte materialen

Verschillende Coca-Cola bekers, post-its, papier.

Verdere ontwikkelingen

Coca-Cola Enterprises en Amsterdam ArenA zoeken met enkele partners naar oplossingen die voldoen aan de ambitieuze, duurzame doelstellingen van het bedrijf.

Werkzaamheden: design consultancy, innovatie coaching