EN

Hoe goed afbreekbaar is dit biofolie eigenlijk?

Lovechock test composteerbaarheid biofolie
Een realistische beoordeling van de composteerbaarheid van gecertificeerd bio-afbreekbaar folie in een composthoop.
Project : Het beoordelen van de composteerbaarheid van Lovechock’s gecertificeerde verpakkingsfolie.
Voor : Lovechock
Rol : Design Coach
Bij : Design for Good

Doelstelling

Te beoordelen of het gecertificeerd thuis-composteerbare, biologische folie ook daadwerkelijk afbreekt in een doodgewoon compostvat in een achtertuin en adviseren over de communicatie van dit onderwerp.

Goed

Na zorgvuldige bestudering van alle duurzame claims, certificaten en labels van toeleveranciers van biologische verpakkingsfolies hebben Lovechock en Design for Good besloten om zelf te verifieren of het gekozen folie voor de heerlijke chocolade repen van het merk daadwerkelijk afbreekt in een gewone composthoop zoals de certificatie aangaf.

In Jop’s Amsterdamse achtertuin werd een test opgezet in een compostvat. Het staat in de schaduw, dus als het hier werkt, dan werkt het overal. In de compost werden een twintigtal folies begraven en gedurende 93 dagen werd er ongeveer elke week een folie uit gehaald, zorgvuldig bestudeerd en gefotografeerd. Meer details kun je terugvinden in de (Engelstalige) blog van deze website.

Het gekozen folie is gebaseerd op cellulose (houtvezel) en degradeerde goed. De conclusie is dat Lovechock een goed hernieuwbaar verpakkingsmateriaal van biologische oorsprong gebruikt dat met een compostvat gemakkelijk thuis omgezet kan worden in vruchtbare compost. Zie het end resultaat hieronder en een selectie van de folies, in volgorde van verwijdering uit de compost.

Test opstelling for het thuis composteren van het cellulose folie.
20 folies zijn in het compostvat geplaatst
 
Eindresultaat composteerbaarheid test van cellulose folie na 93 dagen
Eindresultaat composteerbaarheid test van cellulose folie na 93 dagen

Gebruikte materialen

Compostvat voor thuisgebruik, 20 Lovechock folies, draad, ijzerdraad.

Verdere ontwikkeling

Lovechock gebruikt naar alle tevredenheid het geteste verpakkingsfolie. Al je meer wilt weten over biofolies of als je een vergelijkbare test zou willen uitvoeren dan kun je hier contact opnemen met Jop.

Biodegradatie in stadia van het op cellulose gebaseerde biofolie.
Biodegradatie in stadia gedurende 93 dagen van het op cellulose gebaseerde biofolie. 

Werkzaamheden: innovatie coaching