EN

Een tas van boom…

Alleen natuurlijke materialen.
Project : Ontwerp en ontwikkeling.
Voor : reWrap
Rol : Sustainable design consultant
reWrap_tree bag_detail handle_wit1
100% Goed

reWrap maakt uitsluitend producten die op alle fronten goed zijn. Dat dit niet altijd gemakkelijk te realiseren is, bleek wel in dit project. De doelstelling was om een tas te maken, voor zakelijk en particulier gebruik, dus met voldoende ruimte voor een laptop en wat papierwerk. Cradle to Cradle en Circular Economy filosofiën stonden model tijdens de ontwikkeling, we wilden de tas geheel maken van biologische producten en biologisch afbreekbaar laten zijn, sociaal geproduceerd en zonder negatieve effecten voor mens en milieu. Maar ook waterbestendig en beschermend voor de inhoud. Een hele uitdaging, waar we meer dan 3 jaar gezamenlijk aan werkten. Maar nu is hij er: de Boomtas.

reWrap_tree bag_large_digital_1

De materialenzoektocht voor het basismateriaal bracht ons uiteindelijk bij een materiaal van Enkev, Volendam, dat bestaat uit kokosvezels (restproduct uit de voedingsindustrie) vermengd met natuurlijke latex uit de rubberboom. Voor dit materiaal bestond echter nog geen verwerkingsproces om het materiaal dermate om te vormen zodat het te gebruiken was voor een comfortabele tas. Enkev heeft er alles aan gedaan om mee te denken en te zoeken naar technische oplossingen voor dit probleem. Dit is gelukt.

De teams van reWrap, Enkev en Design for Good werkten over een periode van ruim 3 jaar nauw samen om de tas te ontwerpen en productierijp te maken, vanaf het allereerste idee, tot en met de productie. Er zijn vooralsnog twee varianten ontwikkeld, Medium 32x6x28 cm (LxBxH) en Large 38x12x30 cm (LxBxH).

100 procent boom
Large en Medium Boomtas
100% Boom.

Niet alleen het basismateriaal is afkomstig van bomen, dit geldt voor alle onderdelen. Op twee schroefjes na, die eenvoudig te verwijderen zijn met een schroevendraaier, mocht het ooit zover komen dat deze bijzondere tas afval zou worden.

Basismateriaal:
Kokosvezels, gewonnen uit de schil van kokosnoten, dit is een geheel natuurlijk bijproduct van de voedselindustrie.
Natuurlijke, zongedroogde latex wordt gebruikt om de vezels bijeen te houden en om de tas aan de binnenkant een zachtere huid te geven die tevens waterdicht is.  De gebruikte latex is zongedroogd en mede daardoor hygiënisch, niet giftig, niet carcinogeen, hypo-allergeen en biologisch afbreekbaar.

Sluiting en handvat:
De bijzondere sluiting en het handvat worden gemaakt van FSC gecertificeerd walnoten hout. Puur natuur, een prachtig materiaal dat heerlijk in de hand ligt. Het hout is behandeld met een dun laagje bijenwas om het beter resistent tegen water te maken.

Naaigaren:
Het draad dat wordt gebruikt voor de assemblage van de tas is gemaakt van 100% houtpulp. Dit is duurzamer dan een normaal draad omdat er minder water verbruikt wordt om het materiaal te winnen en verwerken.

Uitsluitend natuurlijke materialen uit bomen.
Uitsluitend natuurlijke materialen, afkomstig uit bomen.
Sociale productie en klimaatneutraal

De tas wordt samengesteld in een kleine workshop in Amsterdam die mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking de kans geeft om volwaardig te werken. We zijn er heel trots op dat zij dit voor ons kunnen doen en nog wel zo dicht bij huis. Omdat het CO2 equivalent van de productie en het transport minimaal is, maar niet 0, wordt het restant aan CO2 uitstoot gecompenseerd door een project in Thailand. Hierdoor is de tas geheel klimaatneutraal, 0% footprint dus.
Update: de laatste berekeningen tonen zelfs aan dat de footprint van de tas zelfs negatief is, de tas onttrekt dus meer CO2 aan de omgeving dan dat er uitgestoten wordt tijdens productie en transport.

reWrap_treebag_benefits_NL

Voor meer informatie en voor verkooppunten: www.rewrap.eu

Productfotografie: Reinout van den Bergh
Modelfotografie: Christel Ooms

 

Werkzaamheden: design consultancy, idee ontwikkeling, product ontwikkeling